Tata, Ady Endre utca 30 HRSZ: 3285/6 Törzsszám: 2387
Lakóház Védettségi kategória: Műemlék

klasszicista, 19. szd eleje

Leírás: Szép arányú, későbarokk jegyeket mutató polgárház.
L alaprajzú saroképület, kétszárnyú deszkázott kapuval zárt behajtója a homlokzat jobb oldalán található.
Az utca felé 5 ablak nyílik, a pallótokos ablakokat szerény, de nívós magasított szemöldökű szalagkeret keretezi. Sajnálatos módon a külső ablakszárnyak osztóit egy átalakítás során megszüntették. A homlokzatot húzott párkány zárja le. A tető hatalmas felületét (szinte azonos a gerincmagassága a szomszédos házéval, miközben annak a párkánya min. 1,5 méterrel magasabban van) egyenes vágású cserép fedi.
Az épület állapota rossz, de igényes felújítással megmenthető.
Javaslat: Az épület arányai, homlokzata és homlokzati részletei (valamint feltételezett kora) miatt feltétlenül fokozott védelmet igényel.
Az épület konkrét fizikai védelmén kívül védendőnek tartjuk a telek beépítési módját és az épület utcaképi illeszkedését is.
Bontás: tilos
Bővítés: emeletráépítés tilos, de megfontolandó a tetőtérbeépítés tilalma is!
Felújítás: homlokzat esetében az eredetivel azonos karakterű, a pallótokos ablak sajátosságait mutató, kizárólag fa nyílászáró építhető be az eredetivel megegyező méretben és helyen. A homlokzatvakolat csak szinezett mészvakolat lehet. A munka megkezdése előtt m=1:50-es léptékű felmérési dokumentáció és fotódokumentáció készítendő a meglévő állapotról.